in

FULL MOON JAZZ u Žminju oduševio uz Tamaru Obrovac, Transhistria ensembl i projekt Panphonia Istriana

Foto TZ Žminj - koncert Full Moon s Tamarom Obrovac

Ovog tjedna u Žminju, u MMC-u Macel, održale su se dvije zanimljive manifestacije:  najprije je predstavljen multimedijalni projekt Panphonia Istriana / Istarsko mnogozvučje vol. 5 posvećen žminjskim govorima, čija je idejna začetnica i urednica poznata istarska glazbenica Tamara Obrovac, koja je u 21 sat održala i koncert sa svojim internacionalnim Transhistria ensembleom.Tamarin Transhistria ensemble žminjskoj  se publici predstavio u sklopu Žminjskoga leta 2024. i nove manifestacije Full Moon Jazz.

PANPHONIA ISTRIANA višegodišnji je kulturološki multimedijalni projekt revitalizacije dijalektne i glazbene baštine Istre, baziran na bogatstvu govora, dijalekata, glazbenih idioma i opće kulturološke raznolikosti Istre, tijekom kojega se u razmaku od nekoliko godina producira umjetnički oblikovano multimedijalno digitalno izdanje posvećeno pojedinom istarskom dijalektu.

Foto TZ Žminj - koncert Full Moon s Tamarom Obrovac
Foto TZ Žminj – koncert Full Moon s Tamarom Obrovac

S obzirom na to da je žminjski govor relativno očuvan te da je Žminjština danas poduzetničko područje koje obiluje zanatima i raznim uslužnim djelatnostima, ali i suvremenim profesijama, umjetnošću i pjesništvom, Vol 5 posvećen govorima Žminjštine oblikovan je u formi kraćih videoklipova u kojima stanovnici Žminjštine na svojem dijalektu govore o svojem dijalektu/govoru kroz prizmu vlastite profesije; u širokom rasponu od različitih zanatlija i poduzetnika do dizajnera, arhitekata, glazbenika, pjesnika, znanstvenika, školske djece, sve u umjetnički oblikovanoj multimedijalnoj formi uz interaktivnu navigaciju.

Nakon prezentacije projekta publika je mogla uživati u Tamarinim izvedbama koje rijetko koga ostavljaju ravnodušnim. Tamarin osebujan glazbeni izričaj i dojmljiv vokal uz vrhunske glazbenike: slovenskog kontrabasistu Žigu Goloba, hrvatskog bubnjara Krunoslava Levačića,  slovenskog gitaristu i mandolinistu Uroša Rakoveca  te talijanskog harmonikaša Fausta Beccalossia učinili su  večer u Žminju, unatoč kiši, čarobnom i prepunom emocija.

trgovina supermarket hrana

Kaufland povukao proizvod s polica zbog rizika da sadrži staklo

barban

Startala Trka na prstenac u Barbanu: U programu koncerti Koktelsa, Lidije Bačić, Maje Šuput, Night Express Banda…