in

Halubajski zvončari 7. rujna na Festivalu kratkog metra u Novigradu

Halubajski zvončari

Treće izdanje Festivala kratkog metra u Novigradu održat će se od 6. do 8. rujna i prikazati 25 filmova iz svih krajeva svijeta. Povodom projekcije kratkometražnog animiranog filma Halubajski zvončari redatelja Miroslava Brozovića, u subotu, 7. rujna u Novigradu će se održati svečana šarolika povorka ovih jedinstvenih zvončara. 

Naime, Halubajski zvončari u 18.30 sati započet će svoju povorku koja će se kretati kroz srce Novigrada – od Centra za manifestacije i kulturu (CMIK-CMC) Novigrad-Cittanova, povorka će koračati do gradskog trga pa ulicom Mandrač i kulminirati u centru festivala ulicom Rivarela. Duž rute odjekivat će karakterističan zvuk zvončara koji će nastupati na raznim točkama grada dajući melodičan štih festivalskom ozračju. U paradi će nastupiti najmlađi članovi Halubajske zvončarske udruge, od 4 do 15 godina, koje će pratiti pet odraslih zvončara i entuzijastični festivalski volonteri. Ova međugeneracijska smotra tradicije pokazat će predanost udruge očuvanju svoje kulturne baštine.

Nakon parade, u 20 sati na Trgu Pozzetto uslijedit će obiteljski filmski program Kino pod zvijezdama koji sadrži selekciju filmova kuriranih za djecu i roditelje. Prvi film iz programa bit će upravo kratkometražni animirani film Halubajski zvončari redatelja Miroslava Brozovića. 

Podsjetimo, Festival kratkog metra u Novigradu ove godine uključuje 25 filmova, od čega će čak 15 ostvarenja biti premijerno biti prikazani domaćoj publici. Program će se održati u digitaliziranom Centru za manifestacije i kulturu Novigrad, ali i dvije lokacije na otvorenom: Trgu Pozzetto te u Parku Novigrad

Festival će u petak, 6.  rujna u 20.30 sati otvoriti film koji je osvajanjem prve canneske Zlatne palme nakon osamostaljenja Hrvatske obilježio tekuću filmsku godinu – Čovjek koji nije mogao šutjeti Nebojše Slijepčevića! Film je to koji govori o istinitom događaju i herojskom djelu pojedinca sredinom 1990-ih kada su u Štrpcima u Bosni i Hercegovini naoružane srpske paravojne snaga zaustavile vlak s 500 putnika na relaciji Beograd-Bar te počinile ratni zločin pogubivši 19 muslimana. Tom činu suprotstavio se samo Kaštelanin Tomo Buzov, umirovljeni časnik Jugoslavenske narodne armije. Scenarij za film napisao je redatelj Nebojša Slijepčević, producenti su Katarina Prpić i Danijel Pek (Antitalent), a uloge tumače Goran Bogdan, Alexis Manenti, Dragan Mićanović, Silvio Mumelaš, Lara Nekić, Priska Ugrina, Dušan Gojić, Nebojša Pop Tasić, Mijo Pavelko, Martin Kuhar, Jakov Zovko i Robert Ugrina. 

Filmski program održat će se od 6. do 8. rujna, a popratni edukativni dva dana dulje – od 4. do 8. rujna. Edukativni program uključit će radionice glume – one za mlađe uzraste vodit će osječki glumački dvojac Gordan Marijanović i Matea Bublić, dok će za one starije (uzrast 16+) voditi  glumica Lucija Barišić – svrha radionice naziva Bez glume, molim! bit će kroz tri dana naučiti polaznike implementirati glumačke alate u svakodnevni život.

Bogat popratni program uključit će i brojna druženja profesionalaca, gostiju i partnera, večernje zabavno-glazbene programe među kojima izdvajamo dva programa: radionicu WINE&PAINT pod nazivom Boje filma koja će se održati u subotu, 7. rujna u 16 sati u Hedonist Lounge baru te Filmski kviz s ovogodišnjim svjetskim prvakom u kvizu – Deanom Kotigom koja će se održati isti dan u 18 sati u Aminess hotela Maestral Novigrad, a ugostit će ukupno oko 100 kvizaša.

Ulaznice za festivalske projekcije moći će se kupiti na blagajni Centra za manifestacije i kulturu (CMIK-CMC Novigrad) kao i online

Sponzori i partneri festivala – Grad Novigrad, Istarska županija – Upravni odjel za kulturu i obrazovanje Istarske županije, Turistička zajednica grada Novigrada, Zajednica Talijana grada Novigrada, Aminess Hotels&Campsites, FAKIN wines, z.o. ČERVAR, Destilerija Aura, Pub Devetka, Hrvatski audiovizualni centar-HAVC, Hotel Makin Novigrad, Apartman Samanta, Hotel Villa Cittar, Camping Adria, TORCI 18, ARGENTUM SPORT d.o.o., 100% ISTRIA Magazine, Akademija dramskih umjetnosti (ADU), Bencic Truffles, Montaro, Auto centar Poreč i VANT studio, objavljeno je iz organizacije ovog festivala.

SV. LOVREČ: Ne propustite koncert na najstarijim istarskim orguljama

pazin foto tz središnje istre jama kaštel panorama

Rujan u Centru za mlade Alarm – Prijavite se na natječaj za fotografije i radionice. Poseban poziv mladima