in

ISTARSKE FRESKE: U Vižinadi u dvije crkvice možete pogledati radove školovanih i talentiranih majstora

Foto Istarska županija

Istarske freske u projektu Srce Istre – Heart of Istria provela je Istarska županija, a financirala Europska unija. Iz njega ćemo predstaviti neke od najljepših freski koje na području naše male županije ima izuzetno mnogo. Sve freske možete pogledati na web stranici projekta OVDJE.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Zadivljuje velika količina sačuvanoga zidnog slikarstva na relativno malom području kao što je Istra. Riječ je o približno 140 lokaliteta, od velikih i raskošnih fresko ciklusa do pojedinačnih scena i sitnih fragmenata. Prve freske u Istri nastaju na prijelazu iz 8. u 9. stoljeće, ali u 11. stoljeću počinje prava produkcija zidnog slikarstva i traje sve do sredine 16. stoljeća. Istarske su freske živa i autentična umjetnost i gotovo se sve nalaze u crkvicama, pitoresknim istarskim gradićima, selima ili, usamljene, na brdu. Ondašnja crkva kao da nije bila zgotovljena dok je majstori-slikari nisu ukrasili freskama. U srednjem vijeku freske nisu puki ukras, one su mnogo više od toga. Nepismenost, česta pojava u srednjovjekovnom istarskom selu, ublažavala se i freskama, štivom za nepismene. Seljanin se divio prikazima Krista, Bogorodice, Boga, molio se slici sveca zaštitnika crkve, župe i mjesta, ali i strahovao griješiti, jer znao je: čekaju ga scene iz posljednjeg suda, opomene koje su slikari strateški postavili na zapadni zid, na izlazu iz crkve. Istarske su freske zapravo tekstovi prevedeni u slike, sadržaji razumljivi publici koja ih gledajući čita.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Danas predstavljamo freske u Vižinadi.
Crkva Sv. Barnabe nalazi se u središtu Vižinade. Crkva Blažene Djịevice Marije grobljanska je crkva udaljena dva kilometra zapadno od Vižinade, u smjeru Poreča.
Crkva Sv. Barnabe izvorno je romanička građevina iz 12. ili 13. stoljeća, a proširena je u baroku, u 17. ili 18. stoljeću. Srednjovjekovna crkva bila je znatno niža od današnje i imala je dvije apside, sto je karakteristika ostalih onovremenih crkava u lstri. Crkva u Božjem Polju spominje se već u 1. stoljeću, no u cijelosti je sagrađena krajem 15. stoljeća.

Obnova ovih crkvica, kao i restauracija fresaka financirane su, osim iz sredstava Istarske županije, i sredstvima Regije Veneto i Ministarstva kulture RH.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Krajem 14. ili početkom 15. stoljeća zidne površine interijera crkve Sv. Barnabe oslikane su freskama s temom Kristova života; od rođenja do uskrsnuća. Na zapadnome zidu scena je posljednjeg suda s prikazima raja i pakla, a svaki se nalazi s jedne strane vrata.

Freske u crkvi u Božjem Polju predstavljaju rad školovanog, pa i talentiranog majstora. Nalaze se unutar gotičkoga svoda svetišnog dijela crkve. Prikazano je dvanaest apostola, evanđelisti u svojim zoomorfnim simbolima, a sve se freske nalaze oko središnjeg prikaza Krista. Uz njega je mali, okrugli prikaz Blažene Djevice Marije, kojoj je crkva i posvećena. Na sjevernom zidu svetišta doslovni su preslici listova Biblije siromašnih, što je česta onovremena praksa.

Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Kako do njih? Ključ za obje crkve nalazi se u Župnom uredu Vižinada, tel. ++ 385 52 446 120.

O PROJEKTU SRCE ISTRE – HEART OF ISTRIA

Srce Istre: Kultura i baština Istre, Razvoj prekograničnih turističkih itinerera u urbanim i ruralnim područjima Istre odobren je u sklopu Programa za susjedstvo Slovenija – Mađarska – Hrvatska 2004-2006.
Projekt su zajednički proveli: Prijavitelji: Univerza na primorskem, Znanstveno raziskovalno središče Koper i Istarska županija te projektni partneri: Grad Buzet, te Općine Kopar, Izole i Piran.
Opis i ciljevi: Projektom se ostvaruje znanstvena i turistička valorizacija kulturnog naslijeđa Hrvatske i Slovenske Istre u funkciji razvoja kulturnog turizma putem prekogranične suradnje svih partnerskih institucija. Projekt ima za cilj znanstvenu i turističku valorizaciju kulturnih resursa Hrvatske i Slovenske Istre, te stvaranje prekograničnih kulturno turističkih itinerera koji će uzeti u obzir one elemente kulturne baštine koji nisu dovoljno promovirani sa svrhom obogaćivanja turističke ponude.

Projekt je odobren unutar prioriteta 1. Ekonomsko-socijalna kohezija i razvoj ljudskih resursa te mjere 1.3 Zajednički kulturni i turistički prostor.

Istarska županija - projekt Istarske freske
Istarska županija – projekt Istarske freske
Foto Istarska županija
Foto Istarska županija

Tekst nastao u suradnji s Istarskom županijom

Foto Istarska županija
Vižinada - crkva Sv. Barnabe - Foto Tanja Kocijančić
Vižinada – crkva Sv. Barnabe – Foto Tanja Kocijančić

Foto Zavičajni muzej Poreštine - 1. izdanje festivala La mula de Parenzo

U Poreču održano 1. izdanje Festivala “La mula de Parenzo”: Stare dječje igre, izložbe, novi suvenir, Merkatin, DJ Stephanie Prekali…

pixabay

Žena (82) htjela trgovati zlatom. Instalirala aplikacije, s računa joj skinuli 1.900 eura