in

Musica Sacra festival u Vrsaru: Četverodnevni program s posebnim gostima i izvrsnim zborovima iz Europe

Foto Musica Sacra - festival zborova

Festival Musica sacra über die Grenzen (Musica Sacra preko granica), međunarodni festival sakralne glazbe, ove se godine održava u Vrsaru u četverodnevnom izdanju, od 17. do 20. listopada 2024. godine. Ovaj glazbeni događaj, koji je započeo prije više od 30 godina pod vodstvom dirigenta Manfreda Linsbauera, povezuje zborove iz cijelog svijeta kako bi stvorili prostor za kulturnu razmjenu kroz sakralnu glazbu i kako bi upozorili na blagodati zborskog pjevanja.

Posebni gosti festivala: Zbor Fulda iz Njemačke

Festival ove godine donosi posebnu glazbenu poslasticu – koncert renomiranog zbora Katedrale Fulda iz Njemačke, koji će nastupiti u srijedu, 16. listopada 2024., u Crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru, s početkom u 18:30 sati. Zbor Fulda, pod vodstvom Domkapellmeistera Franza-Petera Hubera, djeluje unutar Katedrale Fulda i okuplja više od 350 pjevača, s bogatom tradicijom izvođenja orkestralnih misa i oratorija. Njihovi nastupi obuhvaćaju turneje po Njemačkoj i svijetu, a sada će svoj repertoar izvesti i pred publikom u Vrsaru. Ulaz na koncert je slobodan i pozivamo sve ljubitelje sakralne glazbe da uživaju u ovom vrhunskom glazbenom događaju.

Program festivala Musica Sacra 2024.:

Festival službeno započinje u četvrtak, 17. listopada 2024., svečanim koncertom otvaranja u Crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru, s početkom u 20:00 sati. Nastupit će AcapellArt Singers iz Mađarske te u ime domaćina iz Vrsara, ženska vokalna skupina Mendule. Nakon koncerta, sudionici će imati priliku za neformalno druženje u resortu Belvedere gdje će biti svi smješteni za vrijeme festivala.

U petak, 18. listopada 2024. s početkom u 18:30 sati, održava se koncert Musica Sacra u Crkvi sv. Marije od mora, gdje će svaki zbor izvesti dvije sakralne skladbe a koncert će završiti zajedničkom izvedbom Zdravo Marijo, četveroglasne zborske skladbe hrvatskog skladatelja Ivana plemenitog Zajca.

Subota, 19. listopada 2024., rezervirana je za Koncert prijateljstva u koncertnoj dvorani „Istra“ u Spomen domu u Pazinu gdje će s početkom u 18:00 sati svaki zbor izvesti četiri skladbe po vlastitom izboru, dok je večer rezervirana za opušteno druženje na večeri u lokalnom agroturizmu.

Završni koncert i zajednički nastup u nedjelju

Završni koncert festivala održat će se u nedjelju, 20. listopada 2024. s početkom u 16:00 sati, u Crkvi sv. Eufemije u Rovinju. Svaki zbor izvest će tri sakralne skladbe, a na kraju će se svi sudionici ujediniti u zajedničkoj izvedbi triju skladbi: Zdravo Marijo Ivana pl. Zajca, Ave Verum Corpus W.A. Mozarta i Laudate Omnes Gentes G. Lagrangea, koja je ujedno himna festivala. Zajedničkim izvedbama će dirigirati Ines Kovačić Drndić, dirigentica zbora Roženice i predsjednica festivala Musica Sacra. Ova zajednička izvedba svakako će naglasiti duh zajedništva i suradnje svih sudionika festivala.

Okrugli stol i radionica za sudionike festivala

Uz glazbene nastupe, festival Musica Sacra nudi i priliku za stručnu razmjenu i edukaciju. U sklopu festivala održat će se okrugli stol sa svim predstavnicima zborova na temu privlačenja mladih pjevača u zborsku glazbu, što je ključni izazov u održavanju zborske tradicije. Također, sudionici će sudjelovati u radionici vokalne tehnike koja će pomoći u unapređenju njihovih vještina. Na zajedničkoj probi, koja će se održati prije završnog koncerta u Rovinju, zborovi će uvježbavati skladbe koje će izvesti zajedno na svečanoj završnici.

Zborovi sudionici Musica Sacra festivala 2024.:

  • Limerick Choral Union iz Irske
  • The Jan Szyrocki Memorial Choir iz Poljske
  • AcapellArt Singers iz Mađarske
  • Iz Hrvatske sudjeluju: Ženska vokalna skupina KUD-a Sloboda Oroslavje, Zbor Mendule iz Vrsara, Zbor Lavanda iz Novigrada i Zbor Roženice iz Pazina.

Organizacija i podrška:

Festival Musica Sacra organizira udruga Ars Cultura uz potporu Maistre, Turističke zajednice općine Vrsar, Turističke zajednice Grada Rovinja – Rovigno i Turističke zajednice Središnje Istre. Ulaz na sve koncerte je slobodan.

voda čaša ilustracija

S polica trgovina u Hrvatskoj povučena mineralna voda zbog bakterije

Anči Ritossa Blažević predaje u SŠ Mate Balote Poreč - Privatni arhiv

NA POPISU NAJBOLJIH U RH: Anči Ritossa Blažević iz SŠ M. Balote Poreč dobitnica nagrade ministarstva: „Od mladih ljudi svakodnevno naučim nešto novo“