in

Novigradski pjevači na 12. Saboru hrvaške kulture u Portorožu

Zbor Lavanda Novigrad

Članovi pjevačkog zbora Lavanda iz Novigrada (iako u nešto manjem sastavu), ovaj tjedan, u subotu, su gostovali u Portorožu, gdje su nastupili u  sklopu 12. Sabora hrvaške kulture u Sloveniji, odnosno susretu hrvatskih društava koja rade i djeluju na području Slovenije. Tamo su se novigradski pjevači predstavili u ime prijateljskog Hrvatskog kulturnog društva Istra iz Pirana, koji su ujedno i njihovi članovi te sa kojima njeguju višegodišnje prijateljske odnose.

Susret hrvatskih društava je započeo svečanom misom u crkvi Sv. Matere Božje Rožnoverske, koju je vodio Boris Čobankov, župnik župe sv. Križ iz Trsta,  dok su pjevačice Lavande pjevali misne pjesme.  Svečana misa je završila zajedničkim pjevanjem svih prisutnih članova hrvatskih društava i gostiju, pjesmom Zdravo djevo koju su predvodile članice zbora iz Novigrada.

Nakon svečane mise, svi prisutni su otišli u dvoranu Grando, gdje je upriličeno svečano otvaranje Sabora, a otvorio ga je Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH, koji je ujedno bio i izaslanik predsjednika Vlade RH. Između ostalih Sabor su pozdravili i prisustvovali mu Boris Grgić, veleposlanik RH u Ljubljani, Božidar Dimnik, počasni konzul RH u Sloveniji, Đanino Kutnjak predsjednik Saveza hrvatskih društava kao i brojni predstavnici društveno političkih i kulturnih društava.

 Na ovogodišnjem Saboru nastupili su članovi 11 hrvatskih društava koja djeluju na području Republike Slovenije, odnosno iz Lendave, Novog Mesta, Velenja, Škofje Loke, Metlike, Maribora te Pirana, odnosno mjesta domaćina. Sabor hrvatskih društava koji je okupio 200-tinjak članova imao je za cilj da putem zajedničkih nastupa i druženja članovi društava prikažu hrvatsku kulturnu baštinu te da široj javnosti, pogotovo izvan RH ukaže potrebu za očuvanje tradicije pjevanja, plesanja, sviranja, jezika te ljepotu narodnih nošnji.

 U dvosatnom programu su se  izvođači brojnoj publici predstavili hrvatskim narodnim pjesmama te revijom raznobojnih hrvatskih nošnji, dok su naši novigradski zboraši, pod vodstvom dirigenta Branislava Ostojića, pjevanjem himni svečano otvorili Sabor. Sabor je završio zajedničkim nastupom svih učesnika, koji su zajednički izveli slovensku himnu, uz najavu, da će se 11. Sabor Hrvaške kulture iduće godine održati u Škofjoj Loki.

Sabor hrvaške kulture se svake godine održava u drugom gradu u kojem postoje i djeluju hrvatska kulturna društva, održan je u organizaciji Saveza Hrvatskih društava u Sloveniji, Javnog sklada Republike Slovenije za kulturne djelatnosti te Hrvatskog kulturnog društva Istra iz Pirana, a pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RHm javlja maestro Ostojić.

Na slici: – zboraši nakon održane mise

Foto Rukometni klub Poreč

Rukometaši Poreča upisali drugu pobjedu u Paket24 Premijer ligi

Foto di Gerd Altmann da Pixabay

Istrijanki ukrali identitet: Najprije je uvjerili da je dobila nagradu, a onda na njeno ime digli kredit