in

Otvorenjem izložbe „Plavetnilo“ u srcu Poreča startao 1. Festival “La mula de Parenzo”

La mula de Parenzo - Foto Tanja Kocijančić

U Centru za posjetitelje “La mula de Parenzo” u Poreču otvoreno je sinoć prvo izdanje Festivala “La mula de Parenzo” i to otvaranjem izložbe naziva “Plavetnilo” tekstilne dizajnerice Ele Leko. “Plavetnilo” zaokružuje autoričin umjetnički ciklus koji se bavi propitkivanjem morskih nemani kroz rekonstrukciju i dekonstrukciju tkanine. Nakon što su njezini radovi obišli izložbene prostore diljem Hrvatske, svoj put završavaju u Poreču i uranjaju u more. Njenu izložbu možete razgledati do 4. studenog.

La mula de Parenzo - Foto Tanja Kocijančić
La mula de Parenzo – Foto Tanja Kocijančić

Festival su otvorile ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine dr. sc. Elena Uljančić i voditeljica Centra – kustosica Sabina Damiani, koje su objasnile kako je došlo do ideje za ovaj festival i izložbu mlade dizajnerice, te pozvale na bogat program koji počinje danas, 12. listopada, u 10 sati na Trgu slobode. Naravno, sva su događanja besplatna. Evo što možete danas pogledati i iskusiti.

La mula de Parenzo - Foto Tanja Kocijančić
La mula de Parenzo – Foto Tanja Kocijančić

– Trg slobode, od 10 sati: Merkatino i program za djecu.

– Lapidarium, od 10 do 15 sati: radionica tradicionalne izrade pašte (popunjena) by Bobolo gourmet i besplatna degustacija pripremljenih jela.

– Zavičajni muzej Poreštine/Lapidarium: u 16 sati, stručno vodstvo, u 19 sati izložba “Tribus Parcae” (Božica Dea Matasić, Darija Žmak Kunić i Josipa Štefanec), u 21 sat DJ set by Stephanie Prekali.

U nastavku donosimo program detaljno.

U sklopu sajma će se u 10.30 sati održati predstavljanje novog suvenira Centra za posjetitelje “La mula de Parenzo”, nastalog u suradnji s brendom “Ajoj”, a radi se o ručno izvezenim jastučnicama gdje se tradicionalna tehnika veza koristi na suvremen način.

Također na Trgu slobode, od 11.30 sati igrat će se starinske dječje igre poput školice, guranja obruča i igre zvrkovima. Djeca u dobi od 5 do 12 godina su pozvana na sudjelovanje.

U 16 sati kreće stručno vodstvo starogradskom jezgrom Poreča pod vodstvom povjesničara Bojana Horvata. Polazak će biti ispred Zavičajnog muzeja Poreštine.

Program se nastavlja u 19 sati u prizemlju Zavičajnog muzeja Poreštine otvorenjem izložbe naziva “Tribus parcae” odnosno “Pleme Parki”, umjetnica Božice Dee Matasić, Darije Žmak Kunić te Josipe Štefanec. Autorice ove izložbe povezane su “nitima sudbine” na više razina; njihova tri umjetnička opusa prije svega povezuje kiparski, taktilni pristup. Prostorne instalacije, objekti i interaktivni radovi nose žensku poetiku u onom najboljem smislu. Karakteristično, ‘lirsko’ preplitanje tradicionalnih i suvremenih materijala i tehnologija te kompleksne metoda izrade, poveznice su izloženih opusa na više načina. Sve tri autorice povezane su brojnim suradnjama iz koje je proizašlo i dugogodišnje prijateljstvo, a u međuvremenu su sve tri postale sveučilišne profesorice i uspješne umjetnice s brojnim realiziranim izložbama, nagrađivanim projektima i javnim realizacijama. Njihova uzajamna podrška i kolegijalnost primjer je ženske solidarnosti, poduzetništva i suradnje.

Bruno Šimleša

Gradska knjižnica Poreč u Mjesecu hrvatske knjige donosi priče, legende i bajke za sve generacije

Požar automobila u Žbandaju ispred Plodina - Foto Istra Terra Magica

ŽBANDAJ – POREČ: Izgorio automobil na parkiralištu Plodina