in

Pjesme i umjetnost u kaštelima: Istra ima jedinstveni festival solo-kantautora

Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum

Već tri godine zaredom u istarskim se kaštelima održava jedinstveni festival solo-kantautora pod nazivom Kantautori u kaštelima – Castelli inCantati.

Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum
Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum

Nastao je prema ideji solo-kantautorice Elis Lovrić kojoj je želja valorizirati izvorno autorsko stvaralaštvo.

“Solo-kantautori su rijetki – pišu, skladaju, te sami izvode svoju glazbu pjevajući na bini upravo uz instrument na kojemu je njihova glazba i nastala. Drago mi je što je Istarska županija prepoznala ovakav projekt, postala pokroviteljica i dala mu dodatnu prepoznatljivost smjestivši ga u čarobne istarske kaštele. Ljepše nije moglo ispasti.” – izjavila je Lovrić.

Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum

Tako je prva godina koncerata u istarskim kaštelima pripala idejnoj začetnici Elis Lovrić, druga Liviu Morosinu, a ovogodišnja Brunu Krajcaru, svestranom istarskom kantautoru, višestrukom dobitniku Porina, skladatelju, tekstopiscu, radijskom voditelju i glavnom uredniku Radio Pule čije pjesme, osim njega, izvodi i veliki broj hrvatskih pjevača. Krajcar je iznimnom vještinom i lakoćom prebiranja po tipkama klavira stvorio čaroliju koja je odjekivala kamenitim zdanjima. Čuli smo anegdote o nastajanju pjesama, a u jednom trenutku na scenu su dolepršale i dvije djevojčice kojima je autor ostvario želju da s njim otpjevaju “Sve će biti dobro”. Nekoliko je skladbi posvetio upravo velikanu istarske riječi Mate Baloti te pozvao Elis Lovrić da mu se pridruži na bini kako bi čuli dirljivu interpretaciju pjesme Koza.

Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum
Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum

Za mladu kantautorsku snagu, predizvođačicu svojih koncerata, Krajcar je izabrao talentiranu Laru Demarin koju smo upoznali u drugoj sezoni showa The Voice, a ove godine zapamtili po nastupu na Dori s vlastitom skladbom “Ne vjerujem ti”.

Koncerti su održani 20., 28. i 30. rujna u Momjanu, Pazu i Svetom Lovreču Pazenatičkom.

Teško bi bilo odabrati koncert u samo jednom kaštelu pa je najljepše bilo onima koji su bili na sva tri. Kaštel Rota, kaštel u Pazu i kula Funtanela očarali su publiku i za mnoge bili otkriće. S poviješću fascinantnih triju zdanja upoznali su nas ravnateljica Kuće kaštela Tanja Šuflaj, načelnik Cerovlja Elvis Šterpin i samostalni upravni referent za društvene djelatnosti i projekte Općine Sveti Lovreč Pazenatički, Ivan Hrastovčak.

Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum
Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum

U zadnjem održanom koncertu upoznali smo i Empolino bar – trokolicu s dušom, koja nas je vratila u stare filmove, osvježila lokalnim pićima i dodatno oduševila.

Potpuna novost i dodatak projektu ”Kantautori u kaštelima” je ”Musica Affrescata”, program valorizacije fresaka, crkvi i glazbe u njihovom autentičnom ambijentu prema ideji Sunčice Mustač. Premijera se održala u Draguću 4. listopada gdje smo imali priliku uživati u izvedbi Daria Marušića, glazbenika, istraživača istarske tradicije, utemeljitelja Istranove koji prikuplja građu, poučava i vodi radionice istarske glazbe. Kaže da je „smisao tradicije da se ona transformira”, te nam je u suradnji s multiinstrumentalistom Marinom Kranjcem dočarao “glazbu freski” u intimnom ambijentu Kuće fresaka u Draguću / Casa degli affreschi a Draguccio. Bilo je to putovanje na kojem smo otkrili porijeklo naših istarskih sopila i dobro čuvane tajne drevnih instrumenata. Sjajnom tandemu pridružila se Edna Strenja Jurcan i svojim glasom oplemenila glazbeno-edukativnu pustolovinu.

Sljedeći nastupi “affrescati” održat će se 11.10. u Bazilici Svetog Martina u Svetom Lovreču Pazenatičkom te 18.10. u Crkvi Svetog Petra u Sorbaru.

Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum
Autorica fotografije: Tea Štokovac, Studio Partum

Osim Istarskoj županiji, Lovrić se zahvalila i Kući kaštela – Casa dei Castelli kao središnjoj instituciji za umrežavanje drevnih istarskih utvrda, Upravnom odjelu za turizam Istarske županije koji se pridružio podršci, Hrvatskom društvu skladatelja koje podržava i ohrabruje ovakve inicijative, i posebno svim domaćinima, suorganizatorima prekrasnog događanja: Gradu Buje, Općini Cerovlje i Općini Sveti Lovreč Pazenatički, jer kako kaže: “Sve su to važne karike u lancu za uspješnu realizaciju ovakvog multisektorskog projekta.”

Sudeći po dosadašnjoj uspješnosti, nadamo mu se i dogodine.

NE DIRAJ FOTKU

Jeste li primijetili da ovih dana ima jako puno „smrdljivih martina“? Donosimo riječ stručnjaka

Najizvođenija kazališna ljubavna priča na svijetu u Bujama 10. listopada