in

POREČ Danas, 27.9. Zagrebački solisti zatvaraju 63. Koncerte u Eufrazijani

Zagrebački solisti

Završna večer ovogodišnjih Koncerata u Eufrazijani proteći će u obilježavanju 70 godina djelovanja Zagrebačkih solista – najuglednijeg hrvatskog komornog ansambla koji oduševljava svijet. U petak, 27. rujna s početkom u 21 sat koncertom u Eufrazijevoj bazilici ovaj će dvanaesteročlani sastav zaključiti bogatu i uspješnu sezonu porečkog festivala klasične glazbe.

Koncerti u Eufrazijani jedan je od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, no i jedna od najstarijih kulturno-turističkih ponuda u Poreču koju sustavno njeguje i Turistička zajednica grada Poreča. Upravo je povodom Svjetskog dana turizma i uz podršku porečke Turističke zajednice organiziran ovaj izniman koncert koji će primjereno zaokružiti sezonu klasične glazbe što sjajno spaja tradiciju, kulturu i turizam.

Ansambl Zagrebačkih solista osnovan je 1953. godine u okviru Radio Zagreba, pod umjetničkim vodstvom glasovitoga violončelista Antonija Janigra. Od 2012. godine Ansambl nastupa uz glasovitoga violinista Sretena Krstića kao svojega koncertnog majstora, a ujedno i koncertnog majstora Münchenske filharmonije. Na 63. Koncerte u Eufrazijani Solisti stižu u sastavu Krunoslava Marića, Saki Kodame, Zvonimira Krpana, Marka Glogovića, Davora Philipsa i Ivana Novinca na violinama, Hrvoja Philipsa i Tajana Škorić na violama, Luke Galufa i Vida Veljaka na violončelima, te Antala Pappa na kontrabasu.

Zagrebački solisti desetljećima održavaju kvalitetu muziciranja na zavidnoj razini te ju redovito prezentiraju na prestižnim svjetskim koncertnim pozornicama. Snimili su više od sedamdeset nosača zvuka te su im dodijeljene mnoge visoke nagrade i priznanja. Do sada su Zagrebački solisti održali oko 4000 koncerata na svim kontinentima, u najvećim svjetskim centrima i najslavnijim koncertnim dvoranama, a posljednjih godina redovito gostuju i u Poreču u okviru Koncerata u Eufrazijani.

Zagrebački solisti izvode repertoar koji uključuje barokna, klasicistička, romantička, ali i djela suvremene glazbe, s posebnom pažnjom usmjerenom na aktualizaciju ranijih, ali i predstavljanje mlađih generacija hrvatskih skladatelja. U petak, 27. rujna na 63. Koncertima u Eufrazijani Zagrebački solisti izvodit će Concerto grosso u D-duru Arcangela Corellija, Gudački sekstet u f-molu Marcela Tyberga te Divertimento za gudače Béle Bartóka.

Ulaznice za koncert dostupne su na internetskom sustavu www.rezervacije-poup.hr te na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta od 20 sati.

ana kliman porečanka

Porečanka radi u “njemačkoj NASA-i”: Osvojila nagradu na najvećoj svjetskoj konferenciji o navigaciji