in

POREČ: Uskoro kreće obnova crkve Gospe od Anđela

Poreč - Foto Tanja Kocijančić - Ilustracija

U Maloj vijećnici danas su porečki gradonačelnik Loris Peršurić i porečki župnik, vlč. Mladen Pranjić potpisali ugovor o zajedničkom ulaganju u radove uređenja pročelja crkve Gospe od Anđela na Trgu slobode. Potpisivanju su se pridružili i pročelnik gradskog upravnog odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša Damir Hrvatin te ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić.

poreč gospa od anđela loris elena
Foto Grad Poreč

Kako je prilikom potpisivanja istaknuo porečki gradonačelnik, ovim ugovorom se sufinancira obnova crkve Gospe od Anđela i to u iznosu od 50 tisuća eura iz spomeničke rente. Obnovit će se pročelje crkve, koje je već neko vrijeme u lošem stanju, investitor je Župa Poreč, izvođač radova Mladen Bošnjak, dok će nadzor vršiti Antonio Marion uz pratnju Konzervatorskog odjela i Zavičajnog muzeja Poreštine. Očekivani dovršetak radova je proljeće 2025. godine.

Velečasni Pranjić zahvalio se tijekom današnjeg potpisivanja Gradu Poreču-Parenzo na sufinanciranju obnove i pomoći na cijelom projektu, koji je dugotrajan zbog svih uvjeta koji se moraju ispuniti kada se radi na obnovi takvih objekata u starogradskoj jezgri. „Bit ću zadovoljan ukoliko ovaj projekt bude dovršen tijekom mojeg službovanja u Poreču, jer znam koliko je vremena i truda uloženo u realizaciju obnove.“ zaključio je Pranjić.

Dodajmo još kako je crkva Gospe od Anđela barokna građevina iz 1770. godine, sagrađena na ostacima ranije, romaničke crkve. Opremljena je baroknim oltarima i slikama, među kojima su najvrjednije Bezgrešno začeće sa sv. Petrom iz 18. stoljeća, rad Jacopa Marieschija i Mojsije s mjedenom zmijom venecijanskog slikara Gasparea Vecchie, koja potječe iz porečke katedrale.

Ulaganjem u obnovu crkve Gospe od Anđela nastavlja se najveće ulaganje u kulturnu baštinu grada Poreča u posljednjih 30 godina – tako je obnovljena gradska riva, zgrada Zavičajnog muzeja Poreštine, zvonik, krstionica, mozaici i krovište sakristije Eufrazijeve bazilike, obnovljena je Romanička kuća, istražuje se Marafor, a obnovljena je i rodna kuća Joakima Rakovca.

MUSICA AFFRESCATA – Završi koncert večeras, 18.10., u crkvici kod Buja

Foto SŠ Mate Balote Poreč - kros

POREČ: Odličan rezultat i medalje za Balotaše na istarskom prvenstvu u krosu