in

VIKEND U ISTRI Danas, 12.10., koncert u Momjanu u čast obljetnici rođenja grofa Stefana Rote

Stefano Rota

U subotu 12. listopada u 18 sati u Momjanu će se održati koncert Istarskog komornog orkestra povodom 200. obljetnice rođenja grofa Stefana Rote.

Ulaz je besplatan. Zbog vremenskih prilika umjesto kod kaštela koncert će se održati u Domu kulture.

O organizaciji koncerta kojim odajemo počast recentno otkrivenom skladatelju brine Udruga za očuvanje spomena na istarske skladatelje u suradnji s Kućom kaštela, Momjan, Pavijesnim i pomorskim muzejem Istre te Zajednicom Talijana Momjan.

Imat ćemo priliku ponovno proživjeti emocije prošlih vremena uz Istarski komorni orkestar pod vodstvom maestra i autora aranžmana Petra Matoševića. Izvest će autorske skladbe za glasovir grofa Stefana Rote, potomka piranske grane plemićke obitelji Momjan.

Pokrovitelj koncerta je ISTARSKA ŽUPANIJA, Upravni odjel za kulturu i zavičajnost i Grad Pula – Upravni odjel za kulturu.

Tko je bio:

STEFANO ROTA

erudit, knjižničar, arhivist, grof (Piran, 25.XII.1824. – Piran, 11.V.1916.).

Bio je sin plemića Alessandra i Terese Michieli, a s obzirom na to da će u braku s Elisabettom Ranftl iz Kopra imati samo kćerke s njim će izumrijeti muška linija piranskih Rota. Pohađao je kraljevsku gimnaziju u Kopru, a podataka o sveučilišnom studiju nema (poznato je da je imao privatnog učitelja). Proučavao je povijest rodnog grada i zaslužan je za očuvanje i uređenje stare dokumentacijske građe u piranskom arhivu. Bio je knjižničar u piranskoj gradskoj knjižnici aktiviranoj 1855. (formalno utemeljenoj još 1818.) više od dva desetljeća, do 1887., bitno doprinijevši obogaćivanju i sistematiziranju njenog fundusa. Do 1896. bio je i gradski arhivist, a uredio je i obiteljsku arhivu koju je sačuvala njegova kćerka Maria, udata za rovinjskog kapetana duge plovidbe Giuseppea Benedettija (arhiv obitelji Rota-Benedetti jedan je od najvažnijih privatnih u Istri).

Dopisivao se s Pietrom Kandlerom i drugim povjesničarima i intelektualcima tog vremena (Carlo CombiCarlo De FranceschiVincenzo de Castro i dr.), a i sam se bavio povijesnim temama te je bio član povijesnog društva Società Istriana di Archeologia e Storia Patria. Bez potpisa je objavio tekst o piranskoj katedrali Notizie sul Duomo di Pirano (Poreč 1882.), priredio je i ogled Notizie sui tre casati di Momiano u dva nastavka u Archeografo Triestino (1886.-87.), a drugi su mu radovi ostali u rukopisu (1968. objavljena je, zahvaljujući Andrei Benedettiju, njegova Legenda istriana iz 1912.).

Bavio se i prevoditeljstvom, bio je znalac latinskog s kojeg je preveo i Afriku, epsku poemu Francesca Petrarce, te epove starorimskog pjesnika Publija Papinija Stacija. Bio je i cijenjen muzikolog te vrlo aktivan u gradskom životu Pirana, član brojnih upravnih tijela i komisija.

O Udruzi organizatoru

Cilj Udruge za očuvanje spomena na istarske skladatelje i njenog osnutka je unapređenje glazbene kulture putem očuvanja spomena na istarske skladatelje. Sudjelovanje i organiziranje koncerata, edukativnih predavanja i manifestacija su aktivnosti kojima je cilj obilježavanje značajnih obljetnica istarskih skladatelja. Organizira godišnje manifestacije kao što su Milottijevi dani/ Le giornate di Nello Milotti ,Zlatić za vajk / Zlatić zauvijek/ Zlatić per sempre , Brajša i mi / Brajša tra noi, Manje poznata glazbena prošlost Istre te druge slične manifestacije posvećene životu i djelima istarskih skladatelja (110. obljetnica rođenja skladatelja Luigia Dallapiccole, koncert posvećen A. Smaregli). Članovi Udruge brinu i prikupljanju i digitalizaciji notnih spisa i ostavštini spomenutih skladatelja. Surađuje sa sastavnicama Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, posebno Muzičkom akademijom te sa drugim udrugama sa istim djelokrugom rada na području Istarske Županije.

Našim aktivnostima želimo potaknuti glazbenike, učenike glazbenih škola da izvode istarske skladatelje a glazbene institucije da njeguju i promoviraju vlastito kulturno naslijeđe. Da bi sve to omogućili važno je pronaći zaboravljene skladatelje, skladbe, pohraniti i učiniti dostupnim građu koja nije u opticaju.

Udruga može pomagati i u radu vokalnih i instrumentalnih skupina i pojedinaca koji njeguju zborni, komorni i solistički glazbeni izražaj.

Udruga surađuje sa drugim udrugama sa istim djelokrugom rada sa područja lstarske županije i drugih država članica EU.

Posebna izdanja pjenušca Misal koje smo ostvarili u suradnji  s obitelji  Pršurića su posebna tema neovisna o programu ali efektna kao promidžba. MisaL Noir s posebnom etiketom posvećenom Slavku Zlatiću, Misal brut posvećen Luigiju Dallapiccoli, Misal posvećen Nellu Milottiju, Matku Brajši Rašanu i Giuseppe u Tartiniju već postoje dok su u pripremi za Smaregliu, Rotu i Pulitija. Sve je do sada dizajnirao Mario Rosanda te se nadamo da ćemo uspjeti s njim ostvariti i planirane

09. listopada ove godine predstavljen je zbornik muzikoloških istraživanja GLAZBENA PROVIJEST ISTRE – OSTAVŠTINA POVEZNICA SA SERENISSIMOM / LA STORIA MUSICALE ISTRIANA: RETAGGIO DEI LEGAMI CON LA SERENISSIMA u sklopu istoimenog projekta čiji smo partner,  koji financira Regija Veneto i čiji je nositelj POU Rovinj-Rovigno. Ostali partneri su: Orchestra filarmonia Veneta, Talijanska Zajednica Rovinj i Poreč i HDGU. Planira se prezentacija knjižice uz koncert i u Italiji u Trevisu.

Kod samog osnutka Udruge u planu je bilo pokrenuti manifestaciju Manje poznata prošlost Istre. Partnerstvo u gore spomenutom projektu uklapa se savršeno u namjere Udruge jer upravo je k tomu i usmjeren.

Ove godine je Udruga potpisala suradnju s POU Pazin o obilježavanju 120. obljetnice rođenja skladatelja L. Dallapiccole o spajanju Milottijevih dana koji će se  održavati ne samo u Puli nego i u Pazinu.U pripremi su projekti vezani za obljetnice rođenja skladatelja Antonija Smareglie ( U suradnji s Udrugom Smaregliana i Muzičkom Akademijom u Puli), te za obljetnice smrti Gabriella Pulitija i Matka Brajše Rašana.  

Anči Ritossa Blažević predaje u SŠ Mate Balote Poreč - Privatni arhiv

NA POPISU NAJBOLJIH U RH: Anči Ritossa Blažević iz SŠ M. Balote Poreč dobitnica nagrade ministarstva: „Od mladih ljudi svakodnevno naučim nešto novo“

Bruno Šimleša

Gradska knjižnica Poreč u Mjesecu hrvatske knjige donosi priče, legende i bajke za sve generacije