in

VIŽINADA poziva na spektakularnu plesnu večer u čast balerini Carlotti Grisi

Foto Općina Vižinada - Ilustracija

Općina i Zajednica Talijana Vižinada pozivaju na spektakularnu plesnu večer u čast svjetski poznate plesačice Carlotte Grisi na glavnom trgu u Vižinadi u srijedu 24. srpnja u 20 sati. Na trgu Visinada nastupit će polaznici Plesnog centra “Carlotta Grisi” iz Umaga, pod vodstvom pedagoginje i voditeljice Mirne Sporiš. Dolazi i posebna gošća: Luna Jušić (Le Ballet de l’Opéra national du Capitole, Francuska).

Carlotta Grisi (Caronne Adele Giuseppina Maria Grisi)

Rođenje i obitelj:
Carlotta Grisi rođena je 28. lipnja 1819. godine u Visinadi, Istra. Potjecala je iz obitelji pjevača, a bila je rođakinja slavne mezzosopranistice Giuditte Grisi i sopranistice Giulie Grisi. Iako je imala dobar glas, odlučila se posvetiti plesnoj karijeri.

Rani život i obrazovanje:
Samo s 7 godina upisala se u plesnu školu Teatro alla Scala di Milano. Već sa 10 godina nastupala je u baletnoj trupi te je ubrzo dobila nadimak “mala Ederle” zbog svog izvanrednog talenta. Njezin učitelj bio je Carlo Blasis, čiji će se utjecaj trajno odražavati u njezinom plesnom stilu, unatoč kasnijim utjecajima koreografa i plesača Julesa Perrota.

Karijera:
Carlotta Grisi bila je jedna od najdarovitijih plesačica svoje generacije, s izvanrednom tehnikom. Njezina plesna karijera dobila je odlučujući zaokret tijekom turneje s društvom Teatro alla Scala kada je 1833. godine u Napulju upoznala Julesa Perrota. Perrot je postao njezin učitelj, mentor i ljubavnik.

U Parizu je nastupala 1836. i 1837. godine, no pravu slavu stekla je 1840. kada je plesala s Perrotom u operi “Zingaro”. Godine 1841. ponudili su joj ugovor s Pariškom Opérom, no pristala je samo pod uvjetom da i Perrot bude prihvaćen. To je rezultiralo stvaranjem remek-djela romantičnog baleta “Giselle”. Koreografiju je formalno potpisao Jean Coralli, no dijelove posvećene protagonistici koreografirao je Perrot. Autor baletne knjige, Théophile Gautier, bio je fasciniran njome, ali je na kraju oženio njezinu sestru Ernestu.

Nastupi i uloge:
Carlotta Grisi stvarala je uloge balerine u brojnim poznatim baletima, uključujući:

  • “La Jolie Fille de Gand” (1842)
  • “La Péri” (1843)
  • “La Esmeralda” (1844)
  • “Pas de Quatre” (1845)
  • “La Filleule des Fées” (1849)
  • “Le Diable à quatre” (1845)
  • “Paquita” (1846)
  • “Grisélidis” (1848)

Njezin posljednji balet bio je “Les Metamorphoses”. Debitirala je u Londonu 1836. godine i redovito se vraćala između 1842. i 1851. godine, a nastupala je i u Beču, Milanu, Münchenu i St. Peterburgu.

Kasniji život i smrt:
Umirovila se 1854. godine, a 1856. godine preselila se u raskošnu vilu Saint-Jean kod Ženeve, gdje je provela ostatak života. Carlotta Grisi preminula je 20. svibnja 1899. godine u St. Jean, Ženeva. Pokopana je na groblju Chatelaine u Ženevi.

Kako preživjeti punicu - Teatar Naranča komedija predstava

VIŽINADA: U nedjelju hit komedija “Kako preživjeti punicu”

noćna prometna policija nesreća noć mrak mračna

Nova tragedija u Istri: Sletio s ceste, udario u stablo i poginuo