in

Vrhunac Festivala Jazz is Back! BP u Grožnjanu: Koncert polaznika i mentora Ljetne jazz škole HGM-a 

Foto Hrvatska glazbena mladež

Festival Jazz is Back! BP, 25. po redu, koji se održava u najmanjoj jazz metropoli na svijetu – Grožnjanu, približava se svom vrhuncu, kada na koncertnim večerima nastupaju sudionici Ljetne jazz škole Hrvatske glazbene mladeži (HGM-a) i njihovi mentori, svjetski priznati jazz glazbenici. Ljetnu jazz školu HGM-a, koja se provodi unutar Festivala, predvodi Luis Bonilla s nizom međunarodnih mentora – jazz glazbenika koji nastupaju i na Festivalu.

Po završetku svih radionica koje se održavaju u okviru Ljetne jazz škole HGM-a polaznici, mladi glazbenici, predstavit će usvojeno publici na svečanom koncertu, na kojem će nastupiti sa svojim mentorima, čemu se tradicionalno mladi glazbenici posebno vesele. Svečani koncert JM International Music School Finale – Students & Mentors  održava se 17. srpnja s početkom u 21.30 sati na terasi Belvedere.

Tijekom Festivala održavale su se radionice jazz klavira, gitare, bubnjeva, trube, trombona, vokalna radionica, kontrabasa i bas gitare, saksofona te radionica za ansamble. Radionice su se održavale svakodnevno, a sviralo se i po grožnjanskim ulicama, ponekad organizirano, a ponekad sasvim spontano, u čemu su uživali domaći i strani posjetitelji ovoga čarobnog istarskog grada umjetnika i stvaralaštva.

Luis Bonilla, Michael Philip Mossman, Alex Goodman, Karlheinz Miklin Jr., Lea Lovrenčić,  Hector Martignon, Boris Kozlov, John Riley te Ivan Renta ovogodišnji su mentori škole, koji su još jednom pokazali koliko je traženo kvalitetno jazz obrazovanje. Naime, ideja vodilja pokretanja Ljetne jazz škole HGM-a je osiguranje sustavne edukacije u području jazza s dediciranim radionicama koje će mladim glazbenicima omogućiti konkurentnost i na jednoj od međunarodnih jazz akademija u Europi.

Podsjetimo, Međunarodni kulturni centar Hrvatske glazbene mladeži, koji ove godine slavi 55. obljetnicu, i Općina Grožnjan suorganizatori su festivala Jazz is Back! BP koji traje od 4. do 17. srpnja. Kao i svake godine, najdulji jazz festival u zemlji i šire u 14 koncertnih večeri predstavio je eminentne jazz i blues glazbenike iz cijelog svijeta te sve generacije glazbenika iz više od 20 zemalja s pet kontinenata.

Uz nastupe brojnih svjetskih i domaćih jazz i blues zvijezda, središnji događaj ovogodišnjeg Festivala Jazz is Back! BP svakako je bilo odavanje počasti prvom profesoru  Ljetne jazz škole i inicijatoru festivala Bošku Petroviću, najvećem hrvatskom jazz glazbeniku, postavljanjem njegove brončane biste 8. srpnja u Grožnjanu.

Grožnjan – grad umjetnika, svojim ambijentom i atmosferom još jednom se pokazao idealnom pozornicom i za glazbenike i za publiku.

HEP je i ove godine glavni sponzor Ljetnog jazz festivala, koji spaja kulturu, obrazovanje i turizam. Pripremite se za nezaboravno glazbeno iskustvo uz talentirane glazbenike, opuštenu atmosferu, poseban ambijent Grožnjana i nevjerojatne vibracije jazza.

Jazz programe u Grožnjanu podržavaju Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Općina Grožnjan, Istarska županija i Turistička zajednica Istarske županije. Podupiratelji festivala i škole su i Music Centar, Gewa Music, Gewa Drumms, Sonolux, Tehnoline Telekom, Fender, Darovi Rokus, Valamar, San Rocco, Adriatic Holidays, Maraska, Europlakat, Press clipping, Radio Eurostar, Glas Istre, Večernji List, HRT i drugi.

Festival je moguće pratiti i putem live streaminga na YouTube kanalu Općine Grožnjan. https://youtu.be/ZCpa5tTiNjc.

Foto Gradska knjižnica Poreč

POREČ: U petak “Prije mora do Marafora” uz film Robinson Crusoe

Foto Tanja Kocijančić

POREČ: U četvrtak sajam domaćih proizvoda s novim radnim vremenom