in

VRSAR-PAZIN-ROVINJ: Uspješno završen Musica Sacra – međunarodni festival zborova

Foto Ars Musica Sacra Festival

Musica Sacra festival, koji je ove godine po prvi puta održan u četverodnevnom formatu, uspješno je zaključen uz sudjelovanje više od 200 pjevača iz Poljske, Mađarske, Irske i Hrvatske. Festival je publici ponudio bogat program sakralne zborske glazbe kroz nastupe kvalitetnih zborova i vokalnih skupina te dodatne edukativne i zabavne sadržaje.

Pred-otvorenje festivala: izvrstan koncert zbora Katedrale Fulda iz Njemačke

Festival je započeo pred-otvorenjem u srijedu, 16. listopada 2024., s nastupom veličanstvenog zbora Katedrale Fulda iz Njemačke koji je svojim koncertom u Crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru oduševio publiku. Njihov nastup donio je bogat program sakralne glazbe, pružajući pravi uvod u festival i stvarajući posebno duhovno ozračje. Zbor Katedrale Fulda, poznat po svojoj dugogodišnjoj tradiciji i izvanrednim izvedbama diljem svijeta, boravio je pet dana u Vrsaru, a njihov koncert bio je pravi poklon za sve ljubitelje sakralne glazbe.

Službeno otvorenje festivala održano je u četvrtak, 17. listopada 2024., kada su se zborovi iz četiri zemlje okupili na svečanom koncertu u Crkvi sv. Marije od mora u Vrsaru. Otvorenje su predvodili domaćini, Ženski zbor Mendule iz Vrsara nakon čega su nastupili gosti iz Mađarske, AcapellArt Singers, koji su već bili sudionici prethodnih izdanja festivala. Njihov povratak na Musica Sacra festival bio je poseban trenutak, a publika je uživala u njihovom vrhunskom vokalnom umijeću polifonog a capella pjevanja.

Koncerti u Vrsaru i Pazinu

U petak, 18. listopada 2024., održan je Musica Sacra koncert, ponovno u predivnoj romaničkoj Crkvi sv. Marije od mora. Zborovi su izveli sakralne skladbe koje su oduševile okupljenu publiku i pokazali bogatstvo zborske glazbene baštine svojih zemalja. Na koncertu su nastupili: Limerick Choral Union iz Irske, The Jan Szyrocki Memorial Choir iz Poljske, AcapellArt Singers iz Mađarske te domaći zborovi iz Hrvatske, Ženska vokalna skupina KUD-a Sloboda Oroslavje i zbor Umjetničke škole Poreč. Svi izvođači su na poseban način doprli do srca publike, a večer je zaključena zajedničkim druženjem u Resortu Belvedere u Vrsaru.

Subota, 19. listopada 2024., bila je posvećena Koncertu prijateljstva u koncertnoj dvorani u Pazinu, kojim se obilježio Međunarodni dan zborskog pjevanja. Svaki zbor izveo je četiri skladbe po vlastitom izboru, pokazujući raznolikost svog repertoara i kulturnih tradicija. Koncert je bio pravi prikaz međunarodnog prijateljstva, uz prisustvo predstavnika iz svih sudionika festivala. Nakon koncerta, svi zborovi su nastavili druženje uz zajedničku večeru i zabavu u agroturizmu

Završni koncert u Rovinju

Festival je završio u nedjelju, 20. listopada 2024., spektakularnim završnim koncertom u veličanstvenoj Crkvi Sv. Eufemije u Rovinju. Od domaćih zborova nastupio je Mješoviti pjevački zbor „Roženice“ iz Pazina. Nakon što su zborovi izveli svaki po tri sakralne skladbe, na kraju su udružili snage i zajedno izveli Zdravo Marijo Ivana pl. Zajca, Ave Verum Corpus W.A. Mozarta i festivalsku himnu Laudate Omnes Gentes Gerharda Lagrangea. Pod ravnanjem dirigentice Ines Kovačić Drndić, predsjednice Musica Sacra festivala i dirigentice zbora Roženice, ovo finale oduševilo je sve prisutne, a izvođači su na kraju dobili zasluženi gromoglasan pljesak.

Dodatni sadržaji i aktivnosti

Pored koncerata, festival je ponudio i brojne druge aktivnosti – održana je vokalna radionica za sve sudionike te okrugli stol na temu privlačenja mladih pjevača u zborsko stvaralaštvo. Za vrijeme festivala sudionici su imali organiziran razgled Grada Rovinja te izlet brodom do Limskog kanala. Ove aktivnosti poticale su suradnju, druženja i razmjenu iskustava među zborovima te dodatno obogatile ovogodišnji program.

Najave za sljedeću godinu

Musica Sacra festival nastavlja jačati svoju međunarodnu komponentu, potvrđujući svoju važnost na kulturnoj karti Istre i šire. Festival je organizirala  udruga Ars Cultura uz potporu Maistre, Turističke zajednice općine Vrsar, Turističke zajednice Grada Rovinja – Rovigno i Turističke zajednice Središnje Istre. Musica Sacra festival bio je posljednji međunarodni festival kojeg je udruga Ars Cultura organizirala ove godine, a sudionici su već najavili želju da se vrate u Istru. Mnogi od njih već sada planiraju svoj dolazak na FAKS festival u svibnju te ponovno sudjelovanje na Musica Sacra festivalu u listopadu 2025. godine. Ars Cultura godišnje realizira pet do sedam velikih međunarodnih projekata, a među njima se ističu FAKS festival i upravo završeni Musica Sacra festival, koji svake godine okupljaju talentirane zborove, folklorne plesače i glazbenike iz cijeloga svijeta, promičući zborsku glazbu, kulturnu baštinu i međunarodnu kulturnu suradnju.

Foto Usluga Poreč - Sadnja na Trgu Joakima Rakovca - Cimarelu

Marljiva ekipa Usluge Poreč posadila 8.000 cvjetnih sadnica

provala krađa policija

Provala u školi u Istri: Vandal šarao po zidovima