in

Šef IDS-a: Tunel Učka mora biti besplatan za Istrijane

Foto Vlada RH

Paus povodom otvaranja druge cijevi Tunela Učka: Cilj je ukidanje tunelarine kroz Učku!

„Dobro je i pozdravljamo otvaranje druge cijevi Tunela Učka, značajan je to projekt za Istru. No, protiv smo toga da Istrijani i dalje budu kažnjeni i plaćaju ‘porez’ zbog činjenice da žive u Istri. Ako su Krčki most, Pelješki most i tunel Sveti Ilija besplatni, onda za Istrijane, kojima je to „de facto“ jedina prava veza s ostatkom Hrvatske, mora biti besplatan i Tunel Učka. To je jednostavno pravedno“, poručio je predsjednik IDS-a i saborski zastupnik Dalibor Paus povodom današnjeg svečanog otvaranja druge cijevi Tunela Učka.

Dalibor Paus - Foto IDS
Dalibor Paus – Foto IDS

Smatra kako je riječ o velikom infrastrukturnom projektu koji doprinosi standardu života u Istri, sigurnosti i protočnosti prometa kroz cijelu godinu, kao i povezanosti Istre s ostatkom Hrvatske.

Ističe kako je „snažna simbolika otvaranja druge cijevi Tunela Učka baš na današnji dan, kada obilježavamo i Pazinske odluke kojima je Istra u političkom smislu sjedinjena s maticom Hrvatskom, jer će otvaranjem druge cijevi Tunela Učka i skorim dovršenjem dionice Istarskog ipsilona od Tunela Učke do Matulji biti i prometno sjedinjena s ostatkom Hrvatske“, ali i podsjeća na to da „stanovnici Istre u ovom slučaju moraju biti tretirani jednako kao i ostali građani Hrvatske. Istrijani su financijski sudjelovali u prvoj fazi izgradnje tunela kroz Učku, tunel je jedina prava veza Istre s Hrvatskom i zato mora biti besplatan za sve Istrijane!“ kazao je Paus.

-Osim za ukidanje tunelarine, zalagat ćemo se i dalje za strateška ulaganja u prometnu infrastrukturu Istre. Kako bi cijela Istra bila cestovno povezana nužno je izgraditi krak autoceste od Labina do Kanfanara i Istarski ipsilon pretvoriti Istarski iks“, istaknuo je Paus zaključivši: „Hrvatska na raspolaganju ima 26 milijardi eura za prometnu infrastrukturu koju je osigurao upravo IDS-ov europarlamentarac Valter Flego u prethodnom mandatu. Dakle, novaca u proračunu ima, samo moraju postajati konkretni projekti u koje će se ulagati!“

Izvor IDS

Loris Peršurić i Nenad Velenik - Foto Grad Poreč

Jesen u Poreču – Vinski grad, Gušti merkata, Istria300, Sportfest, Crofish i još mnoštvo događanja

VIŽINADA: Odgađa se rekreativni maraton Parenzana. Ima novi datum