in

Istranin Stefano Osip sedmerostruki državni prvak u daljinskom jahanju

Stefano Osip - Foto Aneta Toth

Ovog vikenda, 18. i 19. listopada, u organizaciji Konjičkog kluba Istra i Hrvatskog konjičkog saveza, u Barbanu je održano “Finale Croatia Cupa i Prvenstvo Hrvatske” u daljinskom jahanju. Na svečanoj dodjeli nagrada sudjelovala je i predsjednica Hrvatskog konjičkog saveza, Zdravka Poljaković. Ovo natjecanje je ujedno bilo i “test event” za nadolazeće Balkansko prvenstvo, koje će se održati u listopadu 2025. godine.

U Barbanu se okupilo 23 jahaća para sa svojim logističkim timovima iz devet konjičkih klubova iz cijele Hrvatske.

Rezultati jahaćih parova Konjičkog kluba Istra:

  • U utakmici duljine 50 km u kategoriji juniora: drugo mjesto zauzeo je Maro Pandurić na grlu Siglavy Bagdady Bahram.
  • U istoj utakmici u kategoriji seniora: drugo mjesto zauzela je Aurora Prpić na grlu 3136 Simba, a treće mjesto Karla Faraguna na grlu 454 Fareesa.
  • U utakmici duljine 64 km: drugo mjesto zauzela je Tara Morić na grlu 118 Caprice, čime je postala viceprvakinja Hrvatske u kategoriji kadeta.
  • U utakmici duljine 89 km: sudjelovala je Tea Udovičić na grlu 1623 Qadir, ali nažalost nisu završili utrku.
  • U utakmici duljine 96 km: Denisse Osip sudjelovala je na grlu Shagya Hajnal, ali su, radi sigurnosti konja, odustali od natjecanja.
  • Na istoj utakmici: Stefano Osip, na grlu 492 Neron, osvojio je prvo mjesto s čak 40 minuta prednosti pred drugoplasiranim. Ovim plasmanom, Stefano Osip je postao prvak Hrvatske u kategoriji seniora, a ovo mu je sedma titula prvaka Hrvatske, čime je potvrdio status najtrofejnijeg jahača u Hrvatskoj.

Stefanu je ovo treće osvojeno prvenstvo na grlu Neron, koji je 2019. godine bio deveti najbolji konj na svijetu. Nerona je Stefanu darovao njegov trener Zoran Uravić kada je imao samo šest mjeseci, a sada ima 12 godina, što pokazuje njihovu posebnu povezanost koja ih vodi do izvrsnih rezultata. Stefano se daljinskim jahanjem bavi od 2009. godine, a u posljednjih devet godina natjecao se na sedam državnih prvenstava i na svakom je pobijedio. Prvu titulu državnog prvaka osvojio je 2015. godine na grlu Wolf u juniorskoj konkurenciji u Čazmi. Kasnije je osvajao državna prvenstva 2017., 2018., 2019., 2021., 2022., te sada ponovno 2024. godine na grlu Neron.

Stefano je osvojio i brojne druge nagrade i priznanja. Primjerice, 2023. godine na grlu Shagya Hajnal pobijedio je na Bavaria Endurance Festivalu na stazi duljine 160 km, dok je 2019. godine na grlu Neron osvojio deveto mjesto na Svjetskom prvenstvu za mlade konje, što je najbolji rezultat daljinskog jahanja u Hrvatskoj. Također, 2014. godine osvojio je Trofej četiri nacije, natjecanje jahača iz Slovenije, Austrije, Italije i Hrvatske, gdje je bio najuspješniji na konju Wolf. Godinu ranije postigao je najveću zabilježenu prosječnu brzinu od čak 32 km/h. Stefano je dva puta bio prvak na međunarodnoj FEI utrci Babolna Derby u Mađarskoj.

Ovi uspjesi rezultat su timskog rada unutar Konjičkog kluba Istra, u kojem je Stefano odrastao, te znanja i entuzijazma trenera Zorana Uravića, kao i Stefana, koji posjeduje veliko iskustvo i strast prema konjima i daljinskom jahanju.

Bez vode 23. listopada mjesta kod Vrsara i Poreča

pixabay ilustracija kava kafić kafe lokal ugostiteljstvo

Ugostitelj osuđen i kažnjen zbog podizanja cijena u kafiću od – jednog centa