in

ISTRIA300 u subotu sa startom u Poreču: Rekordnih 3.600 biciklista, među kojima i višestruki svjetski olimpijci

Foto Tanja Kocijančić

Dva su dana preostala do početka Istria300 vožnje, najbrže rastućeg biciklističkog događaja u svijetu. U svom četvrtom izdanju, Istria300 broji 3600 sudionika, od čega više od 90% stranaca, koji će iz Poreča krenuti u vožnju po istarskom krajoliku.

Foto Istria300 Facebook biciklistička utrka
Foto Istria300 Facebook

Istria300  prometnula se u jedan od najznačajnijih sportsko rekreativnih događaja u Europi, a broj sudionika se od prve godine, 2021. – upeterostručio. Ove smo godine obogatili program besplatnim ranojutarnjim vožnjama po Poreču i okolici u kojima su uživali i Istrijani i njihovi gosti. Vožnje su počele u lipnju i održavale su se svakog utorka još i prije svitanja, a sam odaziv nam je pokazao da je to inicijativa koja koju bi vrijedilo proširiti i na druge gradove gradove u Hrvatskoj, ali i u Austriji, Sloveniji i Njemačkoj“, rekao je direktor utrke Istria300, Vladimir Miholjević. 

I ove godine vožnja započinje i završava u Poreču, gradu koji uz iznimno bogatu kulturnu baštinu zadnjih godina njeguje i kulturu sportskog turizma. „Titulu grada sporta dobili smo jer smo grad koji s obzirom na broj stanovnika, ima odličnu sportsku i turističku infrastrukturu. Tako je i prirodno da je Istria300 jedna u nizu sportskih manifestacija koje se, na naše veliko zadovoljstvo, iz godine u godinu vraćaju u grad. Najveće manifestacije kod nas održavaju se van špice turističke sezone i omogućavaju da u gradu bude živo i tijekom jeseni“, istaknuo je porečki gradonačelnik Loris Peršurić.

bile utroka bicikl
Foto Istria300

Koliko je Istria300 doprinijela istarskoj turističkoj sezoni dovoljno govore brojke koje su ove godine također rekordne, rekao je marketing manager TZ Istarske županije, Marko Marković i dodao: Zadnjih nekoliko godina svjedočimo sve većem broju turista koji dolaze u potrazi za aktivnim načinom provođenja godišnjeg odmora. Od ukupno prijavljenih 3600 sudionika koji često dolaze u pratnji čak i po dvije osobe i ostaju u Istri barem dva do tri noćenja, možete samo zamisliti koliko je ovo izniman događaj u turističkoj posezoni Istre.“

Sudionici vožnje Istria300 i ove godine kreću iz Poreča, a na raspolaganju su im tri rute; najkraća je 134 kilometara, druga, koja broji 209 kilometara i najdulja od 300 kilometara što je čini jedinstvenim biciklističkim događajem. Poreč se ovom manifestacijom profilirao u jedan od važnijih središta biciklističkog turizma, što je još u začecima manifestacije prepoznao Valamar Riviera. Glavni partner, Valamar Riviera, i ove godine svim sudionicima osigurava popust na smještaj, a djeci besplatan najam woom bicikala za dječju vožnju Istria300 Mini. Bicikli će se moći unajmiti u Bike centru Poreč, najnovijoj investiciji Valamar Riviere čime ta turistička kompanija dodatno pokazuje koliko joj je važan razvoj cikloturizma u svim destinacijama u kojima posluju.

„Valamar aktivno podržava razvoj cikloturizma u destinacijama u kojima posluje, tako smo ove godine pokrenuli projekt Bike Center Poreč koji je odličan servis sudionicima Istrie300 i ostalim zaljubljenicima u biciklizam. Poreč se ističe kao izvanredna destinacija za bicikliste. Čestitamo organizacijskom timu na uspjehu Istria300 i zahvaljujemo svim partnerima u projektu Istria300 na podršci“, rekao je voditelj razvoja destinacijskog proizvoda u Valamar Rivieri, Toni Hrvatin.

Istria300 privukla je pozornost još 2021. godine kao najveće prvo izdanje nekog rekreativnog događaja u Hrvatskoj s 800 uzvanika. Broj prijavljenih je svake godine rastao, a lani je, pet mjeseci prije događaja rasprodano 2500 startnina. Vožnja se prethodnih godina održavala u listopadu, ali zbog velikog broja inozemnih sudionika pomaknuta je na rujan kako bi im olakšala putovanje u periodu kada je Istra bolje povezana s inozemstvom. „Ovogodišnji sportski programi doista su dali odlične turističke rezultate. Bilježimo povećanje broja dolazaka i noćenja, osobito među gostima koji su zainteresirani za sportske aktivnosti, bilo rekreativno ili profesionalno. Preliminarni podaci pokazuju da je ova sezona nadmašila prošlogodišnju u smislu broja posjetitelja dok su ostvarena noćenja na razini lanjskih. Posebno veseli  da je prosječna duljina boravka porasla.“, rekao je Nenad Velenik, direktor TZ Poreča.

Gost konferencije za novinare bio je i najuspješniji austrijski olimpijac Felix Gottwald, proslavljeni skijaš i sedmerostruki osvajač olimpijskih medalja u nordijskoj kombinaciji. Gottwald je jedan od čak šestero olimpijaca koji su najavljeni kao sudionici, a uz njih će startati i brojni drugi profesionalni sportaši među kojima i proslavljeni nogometaš Vedran Ćorluka. 

„Svi mi, bivši i sadašnji sportaši volimo kretanje i uživanje u prirodi, a Istra je savršeno mjesto za biciklističke avanture. Nakon što sam se povukao iz profesionalnog bavljenja nordijskom kombinacijom, počeo sam se baviti biciklizmom, koji je za mene još uvijek relativno nov sport. Biciklizam mi pruža priliku da istražujem krajolike i uživam u izazovima koje donosi. Vjerujem da će svi ljubitelji biciklizma pronaći inspiraciju u ljepotama Istre.“, rekao je Felix Gottwald.

Poseban dio programa je i inicijativa Istria300 Ladies, kojom se želi potaknuti žene na bavljenje biciklizmom. Ove godine među 3600 sudionika starta i više od 600 biciklistkinja, a poseban tim među njima je Istria300 Ladies Squad, koje predvodi poznata amaterska biciklistička zvijezda Catherine Rossmann. 

Istria300 službeno započinje danas, najvećom prodajnom izložbom biciklističke opreme, na kojoj će se na porečkoj rivi predstaviti više od 25 brandova, a trajat će tri dana. Pažnju najmlađih svakako će zaokupiti Istria300 Mini – besplatna vožnja na 300 metara s preprekama koja kreće u subotu, u 8:30, nakon što sa starta u 7:00 sati krene službena vožnja, objavili su u priopćenju organizatori.

Sve informacije o prometnoj regulaciji čitajte u našem članku sa satnicama zatvaranja cesta:

policaja streljaštvo prvak bolonović

Istarski policajac državni prvak u streljaštvu

poreč gradonačelnik načelnici poreština

(Grado)načelnici Poreštine sa šefom policije u čast Dana hrvatske policije i blagdana Sv. Mihovila