in

Start u Poreču: Bivši hrvatski reprezentativac Vedran Ćorluka pedalirat će na utrci Istria300

Foto Istria300

Među sudionicima je čak šestero osvajača olimpijskih medalja, petero osvajača svjetskih sportskih odličja u raznim sportovima, a s 3.600 sudionika startat će i Vedran Ćorluka

POREČ – Biciklistička manifestacija Istria300, sa svojih 3600 sudionika, može se pohvaliti titulom najbrže rastućeg biciklističkog događaja u svijetu i najvećim amaterskim biciklističkim događajem u jugoistočnoj Europi. Vožnja je rasprodana mjesec dana prije održavanja, a zbog velikog interesa otvorene su i liste čekanja za sudjelovanje u vožnji. Na popisu sudionika je čak šest zlatnih i srebrnih olimpijaca poput Felixa Gottwalda, najuspješnijeg austrijskog olimpijca i nositelja sedam medalja u skijanju te troje zlatnih olimpijaca  – jedriličarke Lare Vadlau, skijaškog skakača Martina Kocha i prvakinje u snowboardingu Nicole Thost. Vožnju će uveličati i biatlonac Cristoph Sumann te Robert Kranjec, skijaški skakač iz Slovenije. Uz proslavljene olimpijce, na startu će se naći i poznata sportska lica poput bivšeg nogometnog reprezentativca Vedrana Ćorluke, profesionalnog biciklista Reta Hollensteina, snowboarderskih prvaka Sabine i Alexandera Payer te počasnog gosta, Austrijanca Albana Lakata, osvajača čak triju svjetskih prvenstava u brdskom biciklizmu. Istria300 ruši rekorde od prvog službenog izdanja 2021. godine, kada je s 800 sudionika postala najveće prvo izdanje nekog rekreativnog događaja u Hrvatskoj. Broj sudionika iz godine u godinu je sve veći, a lani je 2500 mjesta rasprodano pet mjeseci prije samog događaja. Ove je godine broj sudionika rekordan, čak 3600, što je gotovo pet puta više u odnosu na prvo izdanje 2021. Već lani je broj inozemnih sudionika premašivao 90%, a ove se godine zbog još većeg broja inozemnih biciklista vožnja umjesto u listopadu održava u rujnu. 

„Zahvaljujemo našim partnerima i sponzorima Valamar Rivieri, HEP-u, Hrvatskoj turističkoj zajednici i Turističkoj zajednici Istarske županije koji su u ranim fazama organizacije prepoznali potencijal Istria300, koja danas ruši rekorde i uvelike pridonosi posezoni. Istra je prepoznata kao idealna destinacija biciklističkog turizma. Ove godine imamo 800 natjecatelja više nego prošle godine, a za sljedeću godinu imamo još ambicioznije planove“, rekao je direktor utrke Vladimir Miholjević.

Istria300 održava se od 26. do 29. rujna, a sva tri dana će posjetitelji moći posjetiti najveću prodajnu izložbu u Hrvatskoj Istria300 Expo. Centar Poreča pretvorit će se u posebnu zonu gdje se sudionicima i posjetiteljima predstavlja čak 25 biciklističkih marki i pružatelji usluga sa svjetske scene cestovnog biciklizma. Uz  novitete iz svijeta biciklizma imaju mogućnost isprobati ili kupiti različite proizvode. Glavni događaj manifestacije je vožnja rezervirana za 28. rujna. Start je u središtu Poreča, a biciklisti mogu odabrati jednu od tri rute kroz istarski krajolik, od tri duljine, 155, 235 i najdulja do čak 300 kilometara.

Inicijativom Istria300 Ladies organizatori žele potaknuti žene na bavljenje cestovnim biciklizmom, a ove godine vožnja broji izuzetnih 612 biciklistkinja. Ženski tim, Istria300 Ladies Squad, predvodi biciklistička zvijezda Catherine Rossmann. Njihova sportska trenerica je bivša hrvatska profesionalna cestovna biciklistica Mia Radotić, a brigu o mentalnom treningu vodi Nicola Thost, olimpijska prvakinja u snowboardingu. Uz to, organizirana je i besplatna vožnja za djecu, Istria300 Mini koja je duga 300 metara, a održat će se odmah nakon početka glavne vožnje u središtu Poreča.

Posebnu regulaciju prometa pogledajte u našem članku:

U Novigradu u ponedjeljak predavanje o financiranju energetske obnove obiteljskih kuća

policijska postaja poreč foto tanja kocijančić

Porečka policija zapošljava policajca, daktilografe i stručnog referenta