in

Veliki događaj u Poreču: Na Svjetskom veteranskom prvenstvu u hrvanju više od 1.200 sudionika iz 55 država

Foto Tanja Kocijančić

Poreč će opet biti domaćin velikom međunarodno sportskom događaju – Svjetsko prvenstvo za veterane u hrvanju održat će se od 8. do 13. listopada u dvorani Žatika, a ujedno će se održati i hrvanje na pijesku, odnosno Beach Wrestling World Series Finale. To su na današnjoj konferenciji za novinare najavili Tin Bregović, glavni tajnik Hrvatskog hrvačkog saveza, Darko Kadum, član Izvršnog odbora Hrvatskog hrvačkog saveza i predsjednik Hrvačkog kluba Poreč, te porečki gradonačelnik Loris Peršurić i direktor Turističke zajednica grada Poreča Nenad Velenik.

Svjetsko prvenstvo za veterane u hrvanju okupit će 800 natjecatelja iz 55 zemalja, s pratećim osobljem ukupno 1.200 sudionika. Tajnik Hrvatskog hrvačkog saveza Tin Bregović naglasio je da je Poreč posljednjih godina postao središte hrvanja, organizirajući Festival hrvanja, Trofej Jadrana, Svjetsko prvenstvo za veterane i ostvarujući preko 17 tisuća noćenja hrvača u 2024. godini.

poreč hrvanje presica kadum peršurić velenik
Foto Grad Poreč

-Kada hrvači pomisle na Hrvatsku, prva asocijacija im je Poreč zbog izvrsnih uvjeta. Nakon Svjetskog prvenstva za veterane, Poreč će ugostiti završni događaj sezone – Beach Wrestling World Series Final, čime će Hrvatski hrvački savez dodatno ojačati svoj status na međunarodnoj sportskoj hrvačkoj sceni, rekao je Bregović, zahvalivši Gradu Poreču, TZ-u i turističkim tvrtkama Valamar Riviera i Plava laguna na podršci.

Među najpoznatijim sudionicima predstojećeg prvenstva su Ebrahim Karam Mohamed Gaber, legendarni egipatski hrvač u grčko-rimskom stilu. Gaber je višestruki osvajač zlatnih medalja na Olimpijskim igrama i Svjetskim prvenstvima te jedan od najdominantnijih hrvača svoje generacije u kategoriji do 96 kg, kao i Aleksandar Haralanov Yordanov, bugarski prvak u slobodnom stilu.

Kadum je rekao kako su izuzetno zadovoljni što su ovo veliko svjetsko natjecanje uspjeli dovesti u Poreč, koji je već ranije bio uspješan domaćin ovakvim velikim natjecanjima borilačkih sportova.  Istaknuo je kako je ovo izuzetna prilika za djecu i mlade da u svom gradu prate natjecanje najboljih svjetskih hrvača, a ovakva su događanja i posebna poslastica povodom 60 godina Hrvačkog kluba Poreč.

U dvorani Žatika svakodnevno će se moći pratiti borbe u jutarnjem kvalifikacijskom programu od 10:30 i u večernjem finalnom programu od 18 sati.

Foto Tanja Kocijančić hrvanje presica grad poreč
Foto Tanja Kocijančić

-Poreč voli sport, a ponosni smo što možemo promovirati hrvanje, ugostiti najbolje sportaše i organizirati Svjetsko veteransko prvenstvo. Zahvaljujem Darku Kadumu, Hrvačkom klubu Poreč i Hrvatskom hrvačkom savezu na suradnji. Osim hrvanja, ugostit ćemo i Ironman, a predstoji nam i Svjetsko prvenstvo u rukometu početkom iduće godine. Sve te manifestacije možemo zahvaliti činjenici da imamo dvoranu Žatika i ostale dvorane u kojima sportaši uživaju i rado nam se se vraćaju, što je najbolja reklama za nas, poručio je gradonačelnik Peršurić i pozvao sve zainteresirane da dođu popratiti ovo veliko svjetsko prvenstvo u dvorani Žatika.

Velenik je napomenuo kako su ovakva događanja od izuzetne važnosti za produženje turističke sezone, a osim broja noćenja, tu je važan segment vanpansionska potrošnja, koji je u ovakvim događanjima itekako zastupljen.

„Hvala im što su prepoznali našu destinaciju i što nam se vraćaju iz godine u godinu, u sve većem broju“, naglasio je Nenad Velenik.

stolni tenis vrsar

Vrsar ugostio trening kamp Hrvatskog stolnoteniskog saveza

vižinada

Vižinada obilježava Dječji tjedan kroz brojne igre, edukacije, ples i izložbe