in

VIŽINADA: Rekreativni maraton Parenzana okupio velik broj biciklista i hodača

Foto Tanja Kocijančić

Prvi dan jeseni 22. rujna 2024. obilježilo je uspješno 27. izdanje rekreativnog biciklističkog maratona Parenzana na kojem se okupilo oko 700 sudionika iz cijele Istre i Hrvatske, Slovenije, Italije i drugih zemalja.. Svi su uživali u lijepom i ugodnom danu, sportu, druženju i odličnom raspoloženju. Maraton je organizirala Turistička zajednica Općine Vižinada.

vižinada parenzana bicikli
Foto Slavko Ledić

Prvotno je maraton Parenzana bio planiran za 15. rujna, no zbog lošeg vremena i kiše termin održavanja prebačen je na 22. rujna. To se pokazalo kao prava odluka s obzirom da je današnja nedjelja bila doista savršen dan za održavanje maratona. Nakon prijava maraton je startao u 10 sati u centru Vižinade, i nažalost prvi put otkako se održava znak za početak maratona nije dao Zvonimir Blažević Zvonko.

parenzana vižinada šetači hodanje
Foto Tanja Kocijančić

-Naš dragi Zvonko je preminuo i ovim putem mu odajemo počast i zahvalnost što je punih 26 godina bio čovjek na čiji su znak biciklisti i pješaci kretali duž svojih ruta. Zvonkovu ulogu od ove je godine preuzeo Marijan Šugar, pa su nakon njegovog znaka biciklisti krenuli na 46,7 kilometara dugu rutu, poručuju iz TZ-a Vižinada.

Samo 15 minuta kasnije krenuli su i rekreativci hodači na svoju pješačku rutu duljine deset kilometara. Obje rute vodile su kroz nenadmašne istarske prirodne ljepote, što je i jedan od razloga zašto je upravo Parenzana mnogima najomiljenije rekreativno događanje u Istri.

vižinada parenzana maraton biciklist
Foto Slavko Ledić

Prije službenog početka popularne Parenzane u Vižinadi je održan mini maraton za djecu na kojem su pokazala svoja umijeća bicikliranja.

Načelnik Općine Vižinada Marko Ferenac ove godine na maratonu nije bio na biciklu, već se pridružio hodačima na pješačkoj ruti. Naglasio je kako je iznimno sretan zbog tako velikog broja sudionika.

  • Rekreativni biciklistički maraton Parenzana kroz proteklih je 27 godina prerastao u jedno od najvažnijih rekreativnih događanja u Istri u posezoni, i presretni smo što nam mnogi kažu da im je upravo ovaj maraton i najdraži. Proveli smo fantastičan dan u prirodi i zahvaljujem od srca sudionicima koji su bili dio ove lijepe priče, a svima koji dolaze u našu lijepu Istru poručujem da imamo itekako što ponuditi i van ljetnih mjeseci, rekao je načelnik Ferenac zahvaljujući ujedno i organizatorima te sponzorima.

Svoje zadovoljstvo i radost zbog vrlo uspješnog ovogodišnjeg izdanja popularne Parenzane izrazila je i direktorica Turističke zajednice Vižinada Lidija Brdarić.

hodači parenzana vižinada
Foto Tanja Kocijančić

– Ovo je predivan maraton za sve generacije, pa oduševljava činjenica da u njemu uživaju oni maleni, kao i oni koji su već zašli u neke godine. Najmlađi biciklist na maratonu bio je Simon Hustić iz Rijeke rođen 2018. godine, a maratonu su se pridržili oni najmlađi poput Gite Pilat rođene 2021. Istodobno, najstarija koja je odradila pješačku rutu bila je Ema Flego koja je upravo naše događanje odabrala za proslavu svog 85. rođendana. Svima im čestitam i zahvaljujem što su došli, kao i ostalim sudionicima, rekla je Lidija Brdarić

Svakako valja istaknuti i pobjednike maratona, i u ženskoj konkurenciji to su Melita Doričić (1972.) iz Rijeke, Nina Bratož (1976.) iz Kranja te Tina Černe (1975.) iz Portoroža. U muškoj je prvo mjesto zauzeo Paolo Baldaš (2000.) iz Vižinade, slijedi ga Ivan Bukvić (1986. iz Kaštelira) i treći je  Deni Kernjus (2002.) iz Poreča. 

Nakon završetka maratona sudionici su se okupili na cilju na trgu u Vižinadi gdje je za sve njih bio organiziran zajednički ručak. Rekretivni biciklistički maraton Parenzana tako je još jednom pokazao kako se na odličan način promoviraju i valoriziraju prirodni i drugi resursi Istre, a osobito trasa nekadašnje željezničke pruge Parenzane koja je ovdašnjem stanovništvo doslovno značila život, objavila je Turistička zajednica Vižinade.

divlja svinja unsplash divljač

Lovačke aktivnosti protiv divljih svinja na sjeverozapadu Istre nastavljaju se

policija traka prometna nesreća

Teška nesreća u Baderni – Sudarila se dva vozila, jedno završilo na boku